Vagusnerven

Vad är det?
Hur fungerar den? 
Varför är det viktigt att förstå den? 
Här är några övningar som lär dig känna och luta dig in mot dig själv och vagusnerven
Varför vi lär oss om det här är för att få mer makt över vår kropp och vår energi, för att vi medvetet lär oss att betrakta oss själva – vad vi gör och börja att ändra våra vanor.

Tankar triggar vårt nervsystem så genom att bli mer och mer medvetna ändrar vi förutsättningarna för vår kropp och vårt dagliga liv. 

Vagusnerven består av olika flera nerver som tillsammans går ner från hjärnstammen ner mot ryggraden.

Det är dessa nervtrådar som stimulerar alla våra olika inre organs funktioner. Till exempel att vi bli kissnödiga eller att tarmarna ska pressa ut det som finns i dom, att vårat hjärta ska slå, att ögonlocken ska blinka, att vi ska nysa, klia oss mm

Vagusnerven startar igång alla olika funktioner inne i våran kropp utan vårt medvetande. Det här är någonting som vagusnerven sköter själv.

Vårt nervsystem är aktivt även när vi sover .
Våra sinnen som lukt, hörsel, syn och känsel är hela tiden på alerten – redo att se om vi har någon fara som lurar någonstans.

Vi är skapta för stress – men idag behöver vi egentligen inte ha det höga alarmet, åtminstone väldigt sällan. Så när vi har stress som är konstant, med ljus, ljud, synintryck med mera som påverkar oss gör det oss väldigt trötta.
Med dysfunktionell barndom börjar nervsystemet också att få påfrestningar som gör oss oroliga och att vi inte känner oss klartänkta.
Ett friskt sympatiskt nervsystemet – gör oss pigga, glada och bidra till att vi vill vara kreativa och rörliga.
Motsatsen är det parasympatiska nervsystemet som ger oss lugn, återhämtning och vila. 
När stress slår till mot kroppen börjar bli konstant så  beror det oftast på: för höga krav på oss själva även att man har utvecklat en alldeles för hög tolerans nivå för hur mycket motstånd, stress, prestation som man tror sig ska behöva klarar av.
Ibland märker vi inte när obalansen mellan aktivitet och återhämtning behöver regleras – vi har blivit vana vid att leva med alldeles för hög toleransnivå inte bara ifrån oss själva utan även från de runt omkring oss.

För att äkta healing ska börja i kroppen så är det inte möjligt att tänka sig frisk, att vara rationell – utan för att healing resan verkligen ska ta fart behöver vi gå inåt eftersom våra trauma reaktioner finns inuti kroppen.

Trauma reaktioner gör det möjligt för oss att pressa våra kroppar hårt eftersom vi inte har kunnat stanna upp för att känna efter. Vi har inte haft strategier. Läkande strategier som skulle ha gynnat oss.
Vårt kemiska påslag är så stort att vi inte hinner stanna upp – eller att stanna upp innebär att vi känner känslor som vi inte vet hur vi ska ta tag i.

Så hur hänger allt detta ihop med vagusnerven?

Jo eftersom det är en mängd nerver som går ner som ett kluster ner från hjärnstammen ner i ryggraden – detta kluster av nerver påverkas av din stressreaktion för att sedan skapa obalans i vagusnerven.

Det trauma du upplevde som barn sitter i kroppen, trauma bildar en energi som blockerar – gör att vi skapar mer stress via sympatiska nervsystemet.

Det vi istället vill göra är att aktivera vårt parasympatiska system så det kan börja lugna ner och helandet kan börja ta fart.

När vi medvetet använder oss av dessa metoder så börjar kroppen att lära sig när det ska vara gas och du ska göra mer tvärtom, när du ska stressa av och återhämta kroppen.

Här kommer sex tips som är bra för att aktivera parasympatiska systemet via vagusnerven – det kallas för att kalibrera vagusnerven.

  • Gurgla – genom att gurgla stimulerar du toppen av din vagusnerv som sitter högst upp.
  • Sjunga, chanta – ger samma resultat – det aktiverar vagusnervens topp.
  • Skratta – hjälper vagusnervens trådar i magen.
  • Yoga – att sträcka ut sig, rulla runt vid bäckenet, vrida på ryggraden åt olika håll – stimulerar vagusnerven.
  • Andningsövningar
  • Motion, dans – rörelser.
  • Sätta gränser.
  • Tillåta kroppen att utstå obehagskänslor när du lär om kroppen att känna obehag när du tar hand om dig.

Alla dessa tekniker och medvetet tänkande och agerande gör att du manuellt hjälper kroppen att träna om och lära om för att kroppens ska lära sig att om och om igen aktivera vagusnervens lugna system – det parasympatiska.

Från vårt kranium utgår 12 nervertrådar.
Sympatiska systemet har 8 nerver och det parasympatiska systemet har 4 nerver – de som lugnar vårt system.
Vagus nerven är nummer tio och det är vår power nerv.
Den har en stark koppling från hjärnan ända ner till magen – det är därför som vi säger – “min magkänsla säger mig.”
Här kopplas vi ihop med kärlek, tillfredställelse och samhörighet.
Det enklaste och snabbaste sättet att aktivera din vagusnerv är när du tar långa lugna långsamma andetag.

Andas så magen blir stor – för att sedan sjunka in, andas in i magen igen och långsamt utåt igen – ett litet leende på läpparna aktiverar ansiktsnerven och när du andas ut stimulerar du nerv nummer nio: tungan, halsa och öronen.
Med den här tekniken lugnar nervositet ner sig så du istället kan vara mer närvarande och aktiv.

Sök på vagusnerven inne i SoulWise Vänner (du måste ha ansökt om medlemskap) så hittar du två inlägg till med tips och med illustrationer.

https://www.facebook.com/1052547290/videos/10220329840530118/