Vad är CTA och varför du måste förstå det

En uppmaning till handling eller "CTA" är en uppmaning på din webbplats som ber användarna att vidta en specifik åtgärd. De flesta åtgärderna är en uppmaning till handling och man skriver det som ett imperativ eller begäran, som "Registrera dig idag" eller "Köp nu." CTA:er kommer i form av knappar och hyperlänkar.

Fördelar med uppmaning till handling
En uppmaning till handling är en viktig aspekt på alla webbsidor. Uppmaningslänkar och knappar fungerar som vägvisare som talar om för användarna vad de behöver göra härnäst. Utan tydliga CTA:er kan användare ha svårt att se vägen till att köpa en produkt eller registrera sig för en tjänst.

Övertygande uppmaningsinnehåll:

Med övertygande CTA hjälper du kunderna att eliminera beslutströtthet: med enkla direktivförklaringar talar du om för dina kunder vart de ska gå och vad de ska göra härnäst, vilket förenklar användarresan.

Riktar sig direkt till din publik: 

Med en tydlig uppmaning till handling minskar du risken för att din publik klickar bort från din sida på grund av förvirring eller att hen känner sig överväldigad av all information.

Förbättrar omvandlingar:
 Ju fler personer du övertygar att följa dina uppmaningar, desto fler potentiellt nya kunder som agerar och även kunder som har varit hos dig tidigare.
Något så enkelt som en knapp som säger "Ladda ner rapport" räcker för att flytta en kund till nästa steg i sin köpresa.
Hur ser uppmaningsinnehåll ut?
En uppmaning till handling är valfri knapp eller hyperlänk som indikerar nästa steg som din publik behöver ta sig in i din försäljningstratt. Vissa företag inkluderar flera uppmaningar på en enda sida. Exempel på en uppmaning är:

Klicka här för att läsa fler artiklar
Dela nu på sociala medier
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Påbörja din gratis provperiod 
(Du har många fler CTA i nästa kapitel som tillhör det här)

CTA:er visas på olika ställen på en webbplats. Du kan till exempel ha en CTA i:

Popup-fönster och inbyggt innehåll
Köpsidor eller kassasidor
Nyhetsbrev
Annonser
Slutet på sidan för artiklar eller målsidor
Sidpaneler
Rubriker med mera

Vad som skapar övertygande uppmaningar till kunderna
Det finns otaliga tips tillgängliga för att skapa effektiva CTA:er. Det bästa uppmaningsinnehållet kommer ofta från A/B-testning av olika design och ord. Några bästa praxis att följa med dina uppmaningar kan dock vara:

Exceptionell design:
 En färgglad knapp eller länk som står i kontrast till siddesignen är utmärkt för att fånga användarnas uppmärksamhet.
Placeringen: Uppmaningsinnehåll måste vara det mest synliga på sidan. Platsen för CTA bör få uppmärksamhet.
Fördelar: Effektiva CTA:er är fördelsinriktade. Markera fördelarna som en användare kommer åt genom att slutföra en specifik transaktion.
Text som manar till handling: Att skriva i imperativen förtydligar en CTA. Handlingsdriven text som "Starta din kostnadsfria provperiod" främjar konverteringar.
Kort - Lite text:  En CTA måste vara tillräckligt kort för att passa in i knappformat. Håll dig till fem ord eller mindre.
Många företag spårar också resultaten av deras CTA-innehåll och knappar noggrant. Genom att mäta resultaten av varje design avgör varumärken vilka ord och fraser som har bäst inverkan på konverteringar.