Helande liv

Att besluta sig för att lägga 5 minuter om dagen för att stötta sitt nervsystem kommer att göra stor skillnad i längden till hur din kropp kommer att må.

Ofta går vi i motstånd, vilket innebär att du går i psykologiskt motstånd till dig själv vilket i sin tur gör att motståndet inte kan lätta och börja läka.

Genom att mjukt istället luta sig in mot sig själv, andas, tillåta smärtan att existera genom andetaget, tillåta den att bli sedd, behandlad med allra största respekt, vördnad och kärlek. Det finns en anledning till varför den uppstod, en anledning som vi inte hade verktygen då för att läka och för att ta emot.

När vi medvetet lever ett helande liv innebär det att vi inte längre går omkring som “slavar” till det yttre – vi lägger inte allt vårt fokus på det som inte ger oss någonting tillbaka av välbefinnande och en känsla av trygghet.

Det är en revolutionerande känsla för kroppen, nervsystemet och för din självkänsla att börja behandla dig själv som den värdefulla magiska person som du är.

Och när du gör det får du mindre motstånd, du lutar dig mjukt in mot dig själv och motståndet har ingenting som trycker mot det längre och det kan släppa taget och lösas upp.

Vi har många lager inom oss, och varje lager löser upp sig i precis rätt tid. plus att livet pågår och nya lager produceras under tiden.

Därför är en helande livsstil någonting som man behöver praktisera hela livet. Inte för att man måste utan för att man är värd det, för att du är den viktigaste personen i ditt liv, och du har fått en kropp och ett sinne som du har fått uppgiften att förvalta och kultivera.

Du förvaltar redan idag din diskbänk.

Tänk på hur du gör när du torkar av diskbänken, du tar din trasa/svamp (ett verktyg- andningsövningar, trygghetsaktivering) du blöter ner den (du tar bort det hårda skalet från din känsla, du mjukar upp) du vänder blicken mot det område du vill göra rent ( du vändrer blicken inåt och ger din smärta uppmärksamhet) börjar göra rörelser som löser upp fläckarna (du aktiverar genom övningar rörelser som läker och reglerar ditt nervsystem) Du sköljer av trasan flera gånger (du upprepar övningen flera gånger) för att torka torrt i slutet och ser över hela diskbänken att allt är undantorkat (du avslutar rörelsen, rutinen med check-in, har du verkligen fått med allting?) Du är klar och när du jämför med hur det såg ut före du gjorde rent jämfört med nu så känns det bra – precis som arbetet du precis har lagt ner fungerar på samma sätt. När du jämför med hur du mådde innan du började din rutin och efteråt så har du nu fått mer fokus och mer energi till att göra det du verkligen vill.

Precis så är det med din inre psykologiska smärta, din kropp används, genom intryck – minnen och upplevelser, den behöver bli sedd, “avtorkad” och få lättnad.

Rutiner

Morgon

Hur du startar dagen påverkar ditt nervsystem – att skapa förutsättningar för att tillåta nervsystemet att känna sig tryggt och omhändertaget direkt på morgonen gör att du hjälper och stöttar kroppen.

Exempel på morgonrutiner

Planera att sätta på ett positivt stärkande tal från youtube

Det finns så många olika bra tal på youtube som inger hopp och möjligheter.

Meditera – genom att sitta still öppnas kreativiteten och du kommer på lösningar.

Medveten djupandning – fokusera på magen. Andas in djupt, håll och räkna till fem – gör munnen till en strut och släpp sakta ut luften samtidigt som du räknar till till nio – håll och räkna till fem, börja om.

Motionera, gå promenad, spring.

Du hjälper kroppen med att skapa endorfiner som stöttar och hjälper kroppen att få ner oro och ångest över dagen när du börjar dagen rätt.

Check-in 

Medveten check-in varje morgon

Du lutar dig mjukt in mot eventuellt område som spänner eller gör ont. Ge området kärlek och vänlighet, ta medvetna andetag där du fokuserar på magen.

Unik livsstil – egna val

Det är någonting magiskt när jag gång på gång ser hur klienter bygger upp ett nytt liv – ett liv anpassat efter deras andetag, deras rytm och dera egna mål och meningar.

Där man med små steg inför vackra omtänksamma handlingar in till sitt liv.

Andingsövningar – medvetenhet – gränssättningar.

När jag ser hur lekfullheten kommer in i livet, och man börjar måla, skapar nya rutiner kring maten och inför mer vegetarisk livsstil, smoothies till frukost, avstängd mobil i långa perioder för att vara med sig själv, bjuder enbart in kärleksfulla  personer att få vara delaktiga i deras personliga resa.

Den värdighet som jag alltid vet finns där inne börjar spegla utsidan.

En värdighet som bär – som inte bryr sig om vad andra tycker – utan som istället hela tiden öppnar upp till själen och kroppens behov.

Du ser dina tankar

När du har kommit till att du kan se att du har tankar, att du ser dina tankar, då är du medveten om att du är den som observerar.

I det här tillståndet får du en överblick, du står inte rakt in i alla problem eller upplevelser – utan istället är du den som förstår att du har en mänsklig upplevelse.

Du kan observera utan att döma.

Jag brukar be mina klienter att tänka att de sitter på ett rymdskepp uppe i himlen, de har direkt kontakt ner till jorden och kan se, känna och höra allt men kan inte agera.

De kan bara observera.

Jag  ber att de ska få rymdskepps blicken, utifrån perspektivet, och se vad de tänker, känner har gått igenom utan att döma, utan att reagera och agera – bara observera.

Det är en häftig upplevelse som först kan vara skrämmande men som i slut änden ger lättnad och som oftast ger otroligt mycket klarhet, vänlighet och kärlek inför det man går igenom.

Motsatsen är när vi är så djupt intrasslade i oss själva, vad vi gör, vad vi säger, väger varje ord på guldvåg, även varje tanke, vilket i sin tur gör att vi inte kan se på oss själva med den vänlighet och lugn som vi faktiskt behöver.

När vi är helt fokuserade inåt på våra tankar tappar kroppen förmågan att få prata till dig, du är upptagen. 

Att kunna se sig själv och sina tankar är givetvis helt normalt, jag pratar om när vi fokserar så mycket och så länge på varje detalj i oss själva som inte gynnar oss – då kan kroppen må otroligt bra av att vi lyfter blicken och låter kroppen vila. 

Kroppen som ett tryggt täcke omslutet kring dig 

Ofta när jag ligger under ett täcke behöver jag ta ut ett ben för det har bllivit för varmt eller dra upp täcket längre upp mot hakan för jag är kall om axlarna.

Jag gör en rörelse för att göra min kropp mer bekväm.

Samma sak är det när du använder dig av de olika metoderna som jag har angett här, de skapar olika punkter.

Punkter som du kan använda för att koppla ihop ditt medvetande till en känsla. 

Jag kan ha en känsla i en axel, när jag fokuserar på axeln, på spänningen där och börjar ge den uppmärksamhet, kärlek och vänlighet och tillåta den att röra på sig, kan det i sin tur leda till en tanke – ett minne som behöver exakt den omtanken och kärleken.

Det är en vacker dans.

När jag är på ett tryggt ställe så kan en rörelse väcker ett minne i kroppen, jag vet inte ens var det kommer ifrån, men minnet finns där, jag smeker, jag andas, jag ser, jag hör, jag är föräldern, jag är utrymmet som tillåter min kropp att prata. Känslan, minnet rör på sig – kommer ut från sitt mörka rum, försiktigt, tar sig förbi mörkret och rör sig ut – ut mot friheten – den är sedd och den är älskad för precis vad den är. Jag kräver ingenting av känslan, minnet, det var då, uttrycket är nu.

Så kommer den stora lättnaden. 

Jag kan andas – jag kan röra på mig.

Uthållighet

Varje gång jag möter mina känslor – uttryck som kroppen har – känner jag inom mig hur jag bit för bit blir mer och mer uthållig, jag tränar upp min mentala förmåga att se min smärta och ge den kärlek.

Ju starkare jag blir desto mer modig blir kroppens språk.

Hur ska den kunna uttrycka sig helt och fullt om jag tvingar den att hålla tillbaka, att dölja sig, att inte höras och inte kännas?

Reglering 

Ja kroppen får prata – men kroppen vet inte alltid vad som är bäst för den. Och lagom bitar är det bästa. 

Vi behöver reglera så vi kan få vår inre energi att stämma överens med det vi precis har släppt, så en paus är nödvändig.

Och resan vi gör när vi börjar leva ett helande liv är härlig men för att den ska bli magisk behöver vi experimentera och hjälpa kroppen att bli använd – på ett sunt och tryggt sätt.

Experimentera

När vi lägger uppmärksamheten inåt, när vi börjar se oss själva, våra egna behov, alla talanger och outnyttjade talanger vi har inom oss som börjar komma fram när du har reglerat ditt nervsystem är kroppens gåva till dig själv.

Det är som när vi börjar gå till gymmet – första veckan vi har gått ser vi inga stora förändringar direkt men kroppens muskler och nerver har börjat vakna och du kan känna en skillnad i din kroppsmedvetenhet redan efter första träningen.

En skillnad eftersom du lägger medvetenheten till hur det känns.

Samma sak när du reglerar ditt nervsystem, du känner en skillnad från före du gjorde övningen och efter du gjorde övningen.

Skillnaden är att när du praktiserar att skapa din kropp till ett tryggt ställe varje dag, så kommer du att klara av yttre påfrestningar lättare och lättare, du kommer att veta hur du ska skydda din kropp, du vet hur du ska prioritera och du får belöningen varje dag – du har en trygg kropp, du är avslappnad och du är dig själv. 

Värdet av det lilla

Jag vill att du tänker om dig själv precis som du skulle tänka om ditt barn, hund, katt – du kräver inte av din hund att den ska vara produktiv, att den ska tjäna pengar, du vill det bästa för din hund, du tar hand om den med kärlek och omtanke utan krav på någonting tillbaka och ändå får du så mycket tillbaka av din lilla vän.

Så när du skapar din healingresa inåt så är de små stegen, de små stunderna värda så mycket för din kropp coh för ditt helande.

Du – ett tryggt ställe och en trygg kropp

Målet är att förstå att vi är trygga i vår kropp oavsett känslor och smärtor, så är vår kropp en del av vårt uttryck, en del av vår upplevelse som människor.

Vi kommer ingenstans genom att ställa krav, pressa, nedvärdera vår kropp.

Vår kropp hör allting, den känner av din energi och den vet vad du tänker.

Vi kan inte sluta göra någonting – vi behöver ersätta det vi gör med någonting annat, någonting sundare och mer kärleksfullt.

Vi tränar

Vi har ett själsgym som pågår inom oss när vi vänder blicken inåt.

Våra förutsättningar är unika, var och en av oss har vårt eget behov och vår egen resa för att bygga upp en trygg kropp.

Jag har klienter som går med eteriska oljor i väskan – oljor som ger dom trygghet och som de tar fram när de behöver väcka tryggheten, andra har en tygbit som representerar deras inre trygghet.

Så vad som får dig att känna att du aktiverar din trygghet är ditt eget speciella verktyg som du kan bära med dig överallt.

Ljust kärleksfullt liv

med två steg framåt och ett steg bakåt emellanåt är en del av processen. 

Vi läker vårt nervsystem – vi säger inte att det är läkt, eftersom det alltid kommer perioder när vi glömmer att hjälpa oss själva, att vi gör övertramp i vår integritet alternativt att vi isolerar oss alldeles för mycket, eller stressar, eller glömmer att ta oss tid till det som är viktigt i livet – DU och så behöver vi återigen aktivera vårt trygghetssystem.

Ju mer din kropp är van vid att du reglerar ditt system desto bättre kommer du igenom livets olika skeenden.