Trygghetsaktivering Compassion

Det har forskats otroligt mycket på Compassion och själv-compassion och dess förmåga att läka kroppen och lugna ner sinnet.
Att lära klienterna meningar och övningar som blandas med compassion gör att kroppen sakta men säkert lär sig att kunna lita på att kroppen är ett tryggt ställe, ett ställe som inte sviker utan ställer upp när livet är tufft – vi lär klienterna att inte överge sig själva – oavsett vad de varit med om och det är ju så att desto mer man gått igenom där man anklagar sig själv och sina handlingar desto mer behöver man ge sig själv compassion. För att kunna läka och lugna ner och förändra sitt beteende.

Empatitrötthet

Känner du att du inte räcker till, trots att du hjälper barnen med skjuts, tar hand om ett barn med speciella behov, är du en mamma som egentligen behöver avlastning för att hinna ta hand om dig själv samtidigt som du inte riktigt förstår varför du mår så dåligt.

Med hjälp av den här tekniken kommer du att förstå att:

Det är orimligt att man inte skulle känna sig trött.
Att ansvaret för andra är inte större än ansvaret vi har för oss själva.
Att svåra samtal tar kraft och energi.

Lägg en hand på bröstkorgen och en hand i knät. Fokusera på sin andning: lugna andetag in och ut, låt magen att bli stor och rund.
Som vuxen kan man ha två tankar i huvudet samtidigt, alltså, jag inser att min vän har det jobbigt just nu, men för mig är det också jobbigt och jag överger inte mig själv i den här situationen så jag tänker:

” Ett läkande andetag in till mig som lugnar – ett andetag till min vän som behöver mitt stöd, för att sedan gå tillbaka till oss själva och ge oss själva läkande andetag och så vidare.”

Viktiga meningar att komma ihåg när vi tar hand om andra personer:

  • Vi är alla på vår EGEN livsresa.
  • Jag är inte orsaken till den här personens lidande.
  • Även om jag önskar att den här personen skulle bli av med sitt lidande så ligger det utanför min makt.
  • Dessa stunder är svåra att bära, jag vill försöka hjälpa till så gott jag kan.

Bli medveten om var i kroppen stressen sitter, andas genom området , dra in medkänsla och vänlighet till pressen som du känner, se hur vänlighet genomsyrar varje cell i kroppen.
Andas ut med intentionen att vårdtagaren också ska känna compassion för sig själv. “En för mig och en för dig” – principen. Ibland två för sig själv och en för den andra eller tvärtom.

Reflektera över övningen och skriv ner i din journal hur det känns i kroppen.

Obekväm med nya människor

Oftast när klienter har svårt för att vara i nya situationer med okända personer eller släktingar och så vidare som de känner sig obekväma med så brukar fokus tyvärr hamna på att man anstränger sig för att passa in, samtidigt som man blir helt utmattad av ansträngningen så tipset är istället:

Jag känner mig osäker nu när jag ska gå in i det här rummet med okända människor så är det antagligen flera andra inte heller vet hur de ska hantera nya människor.
Om jag känner mig otrygg inne i rummet kommer jag inte att fokusera på hur andra personer eventuellt tittar på mig och så vidare utan jag ska se mig själv, se mina känslor och respektera och älska mig själv och den upplevelsen jag står i och jag överger inte mig själv.

Flytta fokus inåt istället för att hela tiden jämföra sig med andra.

Mänsklig upplevelse – Självmedkänslopaus

Av någon anledning blir vi chockade, förvånade, känner oss misslyckade, känner skam och skuld när vi går igenom livshändelser, vare sig det handlar om oss själva eller någon som står oss nära.
Den här övningen hjälper dig att påminnas om att du har en mänsklig upplevelse – en upplevelse som du delar med alla oss andra på jorden.

“Du har en mänsklig upplevelse, jag vet att det känns jobbigt just nu, men jag vill påminna dig om att du är inte ensam om att ha den här känslan. Vi är många som har upplevt samma sak och som gått igenom liknande känsla. Du är trygg och det här kommer att gå över. Du är värd att må bra även om tiden just nu känns jobbig på många sätt”.
Fundera över vad som ger dig glädje och vad som kan ge lättnad under den här tiden. Behöver du ta hand om någonting speciellt i situationen just nu?
Påminn om och om igen: du är trygg, du har en mänsklig upplevelse, din kropp reagerar eftersom du har upplevt någonting som du inte vet hur du ska lösa just nu.

Det här är en kortare del av compassion träningen som ingår i Holistisk Coach utbildning