Kultivera din föräldraroll till ditt inre barn

Eftersom det är så många som bär på ett sårat inre barn och som ännu inte har lärt sig att se när det är barnet som agerar.

När vi har barndomstrauman så gör vi oss upptagna så vi slipper känna och bemöta vårt inre barn. Det är fullständigt logiskt eftersom vi inte har fått verktyg att ta hand om barnet tidigare.

Barnet inom oss är nyckeln till lek, glädje, frihet och kreativitet så att göra jobbet är väl värt mödan.

För att ditt inre barn ska kunna komma ut och vara en del av ditt liv behöver smärtsamma minnen bli tillåtna att komma upp och bli sedda och kärleksfullt hållna av vänliga händer.

Eftersom graden av trauma skiljer sig åt beroende av vad man har varit utsatt av kommer också graden av omsorg som krävs för att läka vara olika.

Det som forskningen har visat är att det handlar inte lika mycket om att minnas utan istället göra en resa inåt där man mjukt lutar sig in med respekt och kärlek till de känslor som kommer upp.

Det som ligger i dåtid kan aldrig komma till där vi står här och nu. Dock fortsätter kroppen att reagera och agera ifrån traumat som rör sig inne i kroppen.

Det fina i det här är att ditt inre barn väntar där inne, ditt inre barn har svaren du söker, på hur traumat mår, vad som behöver bli sett.

Ditt inre barn försvinner inte bara för att du blir äldre. Ditt inre barn stannar och är en del av ditt omedvetna. Det är många som längtar efter sitt inre barn och jag tror personligen att det är därför som så många vill gå kurser och lyssna på föredrag om det inre barnet eftersom de känner ett sug efter att kunna möta HELA sig själva. Det är vackert.

UTMANINGAR

Det inre barnet aktiveras när utsätts för utmaningar som påminner om det som aktiverat traumat. Eftersom vi inte hade hjälp med att ta hand om vårt inre som barn agerar vi på precis samma sätt som vi gjorde som små barn fast vi nu sitter i en vuxen kropp.

VUXEN MED ERFARENHET OCH VISDOM

För att vara motiverad att göra arbetet kan det vara klokt att först titta på sin vision som en vuxen person som utstrålar trygghet, visdom och erfarenhet.

Att vara en person som läker – som tar hand om sig själv – både till det yttre och det inre – är en person som har respekt för sig själv, som älskar att visa kropp och själ omsorg, som inte nöjer sig med mindre av personerna de har runt sig. En vuxen med erfarenhet och visdom tar gärna sitt inre barn i handen och hjälper det framåt i livet.

GLÄDJE OCH OMSORG OCH ATT TALA FRITT

Det inre barnet har glädje och kreativitet att ge den vuxna versionen av dig. Det är den ena sidan – den andra sidan är att ett sunt barn uttrycker sig och pratar fritt. Den sidan av sig själv behöver du lära känna och tillåta att vara närvarande i livet också. Vi står inte kvar som förtryckta, undertryckta personer längre. Vi tar vår plats på jorden. Som vi alla har rätt till.

OLIKA SIDOR INOM EN OCH SAMMA PERSON

Vi känner av de inre olika sidorna som vi har inom oss men ibland vet vi inte vad de står för. Det är okej och det är normalt. Vi vet inte alltid varför vi gör det vi gör.

Ju mer vi arbetar med trygghetsaktivering, compassion, lär ut vänliga meningar och tankar desto lättare är det för kroppen att tillåta känslorna komma ut och börja läka.

VAD SKAPAR BARNTRAUMA?

Det vet vi inte och det behöver inte vara någonting spektakulärt stort som hänt. Det kan vara familjedynamiken. Att vara vuxen innebär att man har många ansvarsområden och ibland har man svårt klara av pressen som livet skapar men för barnet är det en dag som innebar att ditt inre barn blev djupt sårat.

ÄRFTLIGT

Trauma är ärftligt och överförs från föräldrar till barn och barns inre är ömtåliga och påverkas på helt andra sätt än vad de vuxna kan förutse.

BEROENDESTÄLLNING

Barnet är i beroendeställning för att få mat och boende och barnet inser det väldigt tidigt. Vilket gör att de anpassar sig så gott det går så de kan fortsätta att få mat och husrum.

Så när ett barn känner sig övergivet – ( vilket är troligt att många av oss troligen känt när våra helt oanade föräldrar har gjort det de själva är vana vid och inte förstår konsekvenserna) och sedan som vuxen inte begriper varför de känner sig övergivna om:

Kompisarna går och fikar utan dig.

Om du inte får svar på ditt sms och så vidare.

Och föräldrar som haft ont om tid och förmåga att vara närvarande lär barnen att inte uttrycka sina känslor utan istället vara “trevliga och glada” barn.

Det är så det går till när trauman blir omedvetna. Och det är dom trauman som sedan saboterar din förmåga att skapa karriär, att vara lycklig, att behålla viktiga relationer och så vidare.

SLUTA FOKUSERA PÅ ATT SKYLLA PÅ FÖRÄLDRARNA

Att sluta fokusera på att skylla på dina föräldrar innebär inte att det inte har hänt det som har hänt men däremot så innebär det att när vi inser att vårt inre barn skriker högre och högre inuti dig för att bli omhändertaget istället för att du håller ögonen på den som du vill skylla kommer du till slut att bli sjuk – på ett eller annat sätt. Ditt inre barn behöver dig så ditt sinne behöver tränas att fokusera på dig själv istället för utanför dig själv.

LIDANDET

Människan är van vid och har erfarenhet av att lida – det i sin tur gör att vi bygger upp en högre och högre tolerans och uthållighet för att utstå lidande.

Att hela tiden manövrera lidandet tar otroligt mycket kraft och tankearbete.

SEPARERA BARNET OCH DIN VUXNA KLOKA INRE FÖRÄLDER

Genom att separera sig och aktivt ta på sig rollen som vuxen förälder och medvetet börja ta över föräldraskapet för vårt inre barn är den smartaste mest kärleksfulla handling vi kan ge oss själva.

OVANT FÖRÄLDRASKAP

Det som är viktigt att komma ihåg att när man inte har förebilder som har gett de rätta verktygen kommer man att göra fel i sitt eget föräldraskap, och det är ett bra sätt att träna på att inte skuldbelägga och inte anklaga sig själv utan gå vidare. Göra om och göra rätt.

Att skapa kärleksfull disciplin, sätta gränser och skapa struktur innebär ett inre arbete som du kommer att få skörda så mycket av.

Så när du ger dig själv uppmärksamhet som är inriktad på att stödja, vårda och ge acceptans för det du går igenom kommer en otroligt härlig känsla av stolthet att visa sig.

INGEN ANNAN SKA GÖRA JOBBET

Många som har ett väldigt aktivt inre barn vill gärna att någon annan ska göra tjänster åt dom, svara på frågor åt dom, trösta dom. Allt det här blir inte längre nödvändigt när du aktivt börjat ta hand om dig själv och ditt inre barn. Du i sig själv är din perfekta partner. Du vet vad du behöver och du vet hur du ska kunna ge det till dig själv.

Annars kommer du omedelbart att gå tillbaka till lidande så fort “den andra personen utanför försvinner ett tag”.

Eftersom vårt inre barn är fullt av kärlek, uppmärksamhet och glädje så kommer du att gå i en konstant känsla av healing i din vardag varje gång du aktiverar kontakten mellan dig och ditt inre barn.

SKAPA KONTAKT

Läkningen börjar när du erkänner och tar till dig att du har ett inre barn inom dig som väntar på att kommunicera med dig. Ditt sätt att prata med ditt inre barn handlar om att du testar olika tekniker där du möter dig själv och ditt inre barn i en vänlig varm tillåtande kommunikation.

Att vara en vårdande förälder kan vara tröttsamt emellanåt men efter ett tag finns det inget alternativ. Om du vet med dig att ditt trauma är stort rekommenderar jag att du går till terapeut som hjälper dig att ta dina steg i den takt som du och ditt inre barn behöver. Många av de tekniker som nämns i den här kursen kan du använda direkt oavsett hur du vill arbeta senare.

Jag själv är inte färdig med min läkningsprocess men idag njuter jag av att ta hand om mig själv, att vårda mina behov, att göra det som gör mig hel och lycklig.

Att se på kort från barndomen kan väcka minnen av dofter, känslor med mera. Dessa kan vara en ingång till ditt inre barn. Att skriva dagbok är ett sätt som gör det möjligt för dig att vara närvarande och lägga märke till vad ditt inre barn försöker att säga till dig.

VISUALISERINGSÖVNING

Att se sitt inre barn, tillåta det att ha känslor och uttrycka sig är en viktig del i att du får kontakt. Så se framför dig hur du ser dig själv som barn som går igenom någon sorts smärta, tillåt barnet att uttrycka smärtan, se hur barnet gråter, skriker, slår med kuddar eller vad som passar dig.

Det kan även vara att du visualiserar ett speciellt tillfälle med dina föräldrar eller de som är kopplade till traumat. Ju mer detaljer desto lättare är det för dig att visa medkänsla med ditt inre barn.

Ställ dessa frågor: Hur mår barnet framför dig? Vad behövde barnet egentligen? Vilken känsla känner barnet? Kan du förlåta de som står runt barnet så du istället helt kan fokusera på barnets behov och se till att barnet blir sett och tröstat?

Vilken fråga du än väljer att ställa kommer ditt inre barn redan att känna skillnad av att det har någon som bryr sig om det.

TA HAND OM

Det här steget är det viktigaste steget eftersom det här är det som ditt inre barn behöver mest. Det vi alla behöver känna mest är trygghet och villkorslös kärlek. Nu har du chansen att ställa allt till rätta för ditt inre barn.

Fortsätt att visualisera, håll ditt barn i dina armar, stryk dig över håret och viska kärleksfulla vänliga meningar om och om igen till ditt inre barn. Du är en vis kärleksfull förälder som skapar en grund för ditt inre barn att stå på. En grund som kommer att ge barnet möjlighet att uttrycka sig och att läka.

Spegelarbete är någonting som ditt inre barn älskar när vi gör. Du ser hela tiden hur små barn står framför spegeln och pratar med sig själva och speglar sig. Så ställ dig framför spegeln, bemöt spegelbilden som att du ser ditt inre barn, bemöt och bekräfta ditt barns behov av positivt vänligt kärleksfullt prat, lek framför spegeln, njut av spegelbilden, låt ditt inre barn få ta sin plats och njuta av uppmärksamheten – som är positiv och stärkande.

Dina ögon är din portal in till barndomen. De är samma oavsett ålder.

Berätta för ditt inre barn att du ser det, att du älskar det villkorslöst och att du aldrig kommer att överge det. Någonsin.

Det du kommer att märka är att när du pratar med ditt inre barn är att det lyssnar och det du säger och det du visar genom dina handlingar kommer att bit för bit befria dig från ditt inre trauma. Du vet att du gjort ett bra arbete när du känner dig gladare, när du agerar mer oskyldigt.

AVSLUTNINGSVIS

Alla har ett inre barn. Barnet finns fortfarande inom oss. Att hjälpa barnet ut ur skamvrån – ur skuggan är den absolut bästa presenten du kan ge dig själv. När du uttrycker dig – berättar vad du känner – kommer ditt inre barn mer och mer känna sig trygg och säker i din närvaro.

Smärtsamma upplevelser, påverkar din vardag även om andra inte kan se det på dig märker du själv skillnaden av hur du mår när du använder dig av trygghetsaktivering och compassion dagligen.

TRE STEG

Skapa kontakt

Lyssna

Vårda och tillgodose.

Det här är en personlig resa och ingen ser exakt likadan ut. Min resa tog fart fort när jag väl började att på allvar ta hand om min inre trygghet och genom att visa mig själv compassion för det jag känt och upplevt. Belöningar ramlade över mig, jag gick ner i vikt, jag kunde skapa och tänka fritt igen, och jag kunde utveckla mina idéer kring läkning.